In de jaarrekening 2020 is het volgende te lezen:

De laatste jaren zijn de (bestemming)reserves ingezet voor incidentele uitgaven om de begroting sluitend te krijgen. Er is nauwelijks ruimte voor structurele uitgaven, en de noodzakelijke buffer van de algemene reserves is momenteel nog maar net toereikend om die risico’s die op ons afkomen te kunnen dekken’  (zoals de Omgevingswet en de energietransitie).

Hoewel het geen nieuwe informatie betreft (de raad is er geregeld over geïnformeerd) is de boodschap natuurlijk een pittige. Wij sluiten ons daarom graag aan bij de oproep uit de jaarrekening om de schouders eronder te zetten om ons uitgavenpatroon aan te passen aan onze beperkte middelen.

In de jaarrekening gaat het om drie vragen:

  • Heeft de gemeente bereikt wat zij wilde bereiken?
  • Heeft de gemeente gedaan wat zij wilde doen?
  • Heeft het gekost wat de gemeente dacht dat het zou kosten?

Onze indruk is dat de gemeente over het algemeen financieel verantwoorde keuzes maakte, al is het beeld over 2020 door de covid-pandemie natuurlijk vertroebeld.

We zouden desalniettemin graag aansluiten bij het signaal van AWB vorige week, namelijk dat de gemeente kritisch zou moeten blijven kijken naar de posten in de jaarrekening. AWB stelde dat er nog best een aantal posten in de jaarrekening is, die tegen het licht gehouden kunnen worden, en winst kunnen opleveren.  Onze fractie noemde al eerder onder andere:

  • het minder luxe uitvoeren van werken en projecten,
  • het van de agenda voeren van niet- of minder urgente projecten (zoals nieuwe harde wegen en parkeerplekken in natuurgebieden),
  • het scherper aanbesteden van werken,
  • en het inhuren van derden door andere contractconstructies. 

Verder kort nog een paar andere aandachtspunten die wij in de jaarrekening lazen:

Ten eerste: Hoewel Waalre een aantrekkelijke gemeente is die vaak rijk oogt, bedriegt de schijn soms. GroenLinks wil vooral ‘op de kleintjes letten’, in plaats van ook ‘op de kleintjes letten’. 

Nu zelfs de G7 kiezen voor een eerlijker belastingsysteem, moeten wij dat toch ook kunnen..

- Een tweede accent betreft duurzaamheid. Denken op de langere termijn betekent soms in eerste instantie hogere kosten, maar op de langere termijn winst.

- Burgerparticipatie. Vaak over gesproken, maar op een bepaalde manier lijkt er nog steeds een kloof te zijn tussen wat de gemeente zegt te doen, en wat de inwoners ervaren. Kan dit niet eenvoudiger, effectiever en goedkoper?     

- Kosten Jeugd en WMO: ook in 2020 waren dit ‘the usual suspects’ wat de hoogte van de uitgaven betreft. Maar voor ons kan en mag hier niet op bezuinigd worden.

- En: ook als raad dienen we scherp te blijven, bij voorstellen en plannen. Ik denk even aan het half miljoen voor de parkeerplaatsen bij De Voldijn. Bij dit soort opties en keuzes zouden we met z’n allen wellicht scherper kunnen zijn.

Tot slot, nu we het toch over eigen rol hebben; wij zijn blij met de  samenwerking afgelopen half jaar, en vertrouwen erop dat de constructieve manier die we de laatste maanden in deze zaal zagen, zich zal continueren. Waarmee we ook dat deel van het jaarrekening 2020 achter ons kunnen laten.

 

GroenLinks Waalre, juli 2021