Ruim drie maanden geleden stelden wij als raad het raadsprogramma Toekomst voor Waalre vast. Deze week is het tijd om samen, als gehele raad, de toekomst voor Waalre in te kleuren. Een gedurfde blik vooruit met mooie ambities en investeringen in onze grote opgaven. 

Maar voor ik naar de toekomst kijk wil ik graag terugkijken op het afgelopen half jaar. Met nieuwe raadsleden is deze GroenLinksfractie na de verkiezingen toegetreden tot de gemeenteraad. In een spannende periode waarbij de inwoners aan zet waren om het democratische vertrouwen uit te spreken, zochten velen van ons de verschillen op. Maar de periode die volgde heeft voor mij persoonlijk een beeld geschetst wat ik niet verwacht had als beginnend raadslid. Die versplinterde gemeenteraad waar ik veel over las in de media, zag ik niet terug. Daarvoor in de plaats hebben wij de afgelopen maanden een raad leren kennen waar niet alleen de verschillen werden benadrukt, maar ook de overeenkomsten met elkaar werden gevonden. We kwamen terecht in een raad waar samenwerken echt kan, van mening verschillen mag, maar waar we elkaar na een vergadering de hand kunnen schudden. Van die samenwerking zijn het raadsprogramma, de ontkleurde wethouders en de nieuwe burgemeester mooie voorbeelden. 

Dan nu terug naar de toekomst. Een duurzame, sociale en rechtvaardige toekomst waar iedereen mee kan doen, wat GroenLinks betreft. We zijn blij dat het raadsprogramma al voor een groot deel is terug te zien in de begroting. Sommige punten zijn zelfs al in uitvoering. Zo lazen we vorige week op Twitter dat Waalre zich gaat aansluiten bij het Schone Lucht Akkoord. Geweldig nieuws, want onze inwoners 0verdienen gezonde en veilige schone lucht. 

Wij verbinden graag het groene met het sociale, zoals onze partijnaam misschien al suggereert. Het college komt hieraan tegemoet, want er worden flinke stappen gezet op de verduurzaming van woningen met de groene zone 1.0 en 2.0. Hiermee wordt niet alleen meer groene stroom opgewekt en minder gas verbruikt door betere isolatie. Ook worden hiermee de torenhoge prijzen voor stroom en gas de kop ingedrukt. Zo wordt het makkelijker voor onze inwoners om rond te komen. Dat Waalre wil verduurzamen blijkt niet alleen uit onze inwoners - die met 300 mensen naar een bijeenkomst voor de inkoop van warmtepompen komen-, maar ook in de stappen die het college gaat zetten in de energietransitie. GroenLinks staat achter duurzame energie-opwekking mét, vóór en dóór alle Waalrenaren. We hopen dan ook dat al onze inwoners mee kunnen profiteren van de groene stappen die we gaan zetten.

In de begroting zien we dat het mooi wonen blijft en gaat worden in Waalre. De nieuwbouw van betaalbare woningen wordt versneld en er wordt serieus gekeken naar de opkoopbescherming, zelfbewoningsplicht en woningsplitsing als oplossingen voor de wooncrisis. Dit is volgens ons ook broodnodig voor een eerlijke  aanpak van de woningtekorten naast natuurlijk meer bouwen. 

De herinrichting van de Eindhovense weg is een nu al zichtbaar voorbeeld van de verbeteringen die we gaan maken in de openbare ruimte. Voor ons is het van belang dat verkeersveiligheid hoog op de agenda komt te staan en blijft staan. Veilig op je fiets kunnen stappen is een groot goed. Dat dat ook in een groene en biodiverse omgeving kan, is erg belangrijk. Wij verwachten de komende tijd dan ook veel aandacht voor de biodiversiteit en het groen in ons dorp van het college. zo blijft het fijn wonen in Waalre voor mens én dier. 

Maar voorzitter, (het is vanavond al een aantal keer genoemd) we stellen deze begroting vast in een tijd waar veel mensen onzeker zijn over hun bestaanszekerheid. GroenLinks wil dat we deze inwoners blijven steunen. Volgend jaar wordt dan ook het armoedebeleid vastgesteld en uitgevoerd. Het verkleinen van de  kloof tussen arm en rijk heeft daarin voor ons topprioriteit. Tegelijkertijd is Waalre een gemeente met beperkte middelen en onvoorziene risico’s , bijvoorbeeld in het sociaal domein. Het is volgens ons dan ook noodzaak om deze reserves wél aan te vullen en beleid wat inwoners ondersteunt te realiseren door middel van de beoogde OZB verhoging. We kunnen die verantwoordelijkheid simpelweg niet vooruitschuiven, want dan zullen we de toekomstige problemen naar inwoners toevegen. Iets wat GroenLinks kosten wat kost wil voorkomen. 

Ik zal tot een afronding komen met onze eigen motie, een stem voor de jeugd, die we samen met D66 zullen indienen. Jongeren hebben de toekomst, maar op dit moment kunnen zij nog onvoldoende hun stem laten horen in onze gemeente. En dat terwijl alle voorgaande punten ook - en misschien wel juist - hen treffen.  We vinden dat we niet alleen over maar ook met jongeren moeten praten. Zeker als het gaat over zaken als mentale gezondheid, armoede, sporten en bewegen in de openbare ruimte, discriminatie en inclusiviteit. Daarom hopen wij dat we op de steun van andere fracties kunnen rekenen. De jeugd heeft de toekomst, dus ook de toekomst voor Waalre. 

Dan zal ik nu onze motie Een Stem voor de Jeugd in dienen. Het dictum luidt:

Verzoekt het college:

Op zoek te gaan naar mogelijkheden voor jongerenparticipatie in Waalre* en dit in samenwerking met

de raad en het ambtelijk apparaat te organiseren en te faciliteren, zodat jongeren (on)gevraagd advies

kunnen geven over beleid wat hen treft.

 

*Zoals bijvoorbeeld jongerenambassadeurs, een jongerenraad, klassengesprekken op basisscholen, denktanks voor

beleidsproblemen en klankbordgroepen