Toegankelijkheid als basisrecht
Waalre moet als mooie, groene woongemeente toegankelijk blijven voor iedereen, niet alleen voor tweeverdieners met een goed betaalde baan. Voor ouderen moet het mogelijk  en aantrekkelijk zijn om binnen de eigen wijk door te stromen naar een beter passende woning.

Betaalbaar wonen
De huizen- en huurprijzen stijgen de pan uit en dit lijkt niet te stoppen. De wooncrisis waar we middenin zitten raakt woningzoekenden met een middeninkomen. Het is bijna onmogelijk om een betaalbaar dak boven je hoofd te vinden. De komende jaren zal er flink gebouwd moeten worden om dit wél weer mogelijk te maken. Volgens GroenLinks moet minimaal 30% van alle nieuwbouw sociale huur en 25% huur of koop in het middensegment worden.

Huizen om in te wonen, niet om te beleggen
Met alleen bouwen komen we de wooncrisis helaas niet uit. Vastgoed is de nieuwe investeringstrend, waardoor veel woningen opgekocht worden en daarna verhuurd voor torenhoge prijzen. Beleggen doe je maar met hagelslag; vindt GroenLinks. We gaan speculatie met woningen tegen door een zelfbewoningsplicht en opkoopberscherming voor nieuwe koopwoningen in te voeren.

Binnenwijks doorstromen
Voor veel mensen is hun eigen wijk de kern van hun sociale netwerk. De verbinding die je jarenlang hebt opgebouwd wil je niet zomaar achterlaten. Toch blijkt dat ouderen zich vaak eenzaam voelen in een te grote wonen. GroenLinks wil dat het voor die groep mogelijk en aantrekkelijk wordt om binnen de eigen wijk door te stromen naar een beter passende woning.

Creatieve oplossingen voor meer woningen
We stimuleren het gebruik van leegstaande kantoorgebouwen en winkelpanden om op korte termijn (tijdelijke) woningen te scheppen. GroenLinks staat open voor initiatieven van inwoners en nieuwe woonvormen zoals tiny houses, woongemeenschappen en zorgcoöperaties.‘t Laar willen we transformeren tot een slimme wijk met woonruimte voor jong en oud.